Example title

За контакти: 0882 877 739

Автори

Антония Дочева Антония Дочева

„Джазът учи на живот с достойнство, подхранва порива към свобода, непримиримост към несправедливостите и призовава към промяна на света към добро. Той дава нужното за укрепване на духа, влива сили, създава общност. Джазът произнася истината. Създаването на тази музика е резултат на избор, в който има опора в ценности. Такива избори са правили великите Били Холидей, Ела Фицджералд, Нат Кинг Коул Дюк Елингтън. С темите още в началото джазът не отвръща поглед от проблемите, а ги осветява и призовава за решаването им. С развитието на темите се споделя знание за живота с любов, надежда и светлина. Джазът на всеки действа различно, но никога безразлично.“, споделя Антония, чието творчество неизменно се преплита с музиката през годините.

Антония Дочева е родена в град София. През 1968г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1973 се дипломира в Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност “Илюстрация и оформление на книгата”.

Художничката илюстрира 45 книги за деца, повечето от които са публикувани освен в България, също в Испания, Англия, Полша, Русия и Чехия. Оформя и илюстрира три тома приказки на Братя Грим. Създава над 5000 илюстрации за детски анимационни филми. В периода 1982-1994 г. е единствен представител на България за UNICEF, създал и дарил два пъзела, илюстровани картички и календар за „Годината на детето“. Нейни живописни творби /два портрета и натюрморт/ са притежание на Националната художествена галерия, множество платна се намират в частни колекции и обществени галерии в България, Гърция, Италия, Франция, Германия, Австрия, Англия, Швейцария, Аржентина и САЩ.

Бисер Дамянов Бисер Дамянов

Проф. Бисер Дамянов е роден на 20.08.1955 г. в Пловдив. Професор, доктор по изобразително изкуство, художник-график-дизайнер. През 1982 г. завършва Художествената академия в София, специалност „Графика“ при проф. Петър Чуклев. От 1982 до 1985 г. е преподавател в Средното художествено училище за сценични кадри в Пловдив. Негови художествени творби притежават СГХГ; ХГ – Пловдив; ХГ – Смолян; частни колекции в Англия, Канада, Франция, Австрия, Америка. Член е на Дружеството на пловдивските художници от 1983 г., а на СБХ – от 1984 година. От 2003 до 2005 г. е председател на пловдивското дружество на художниците. Автор е на над 55 научни статии и студии, публикувани в списания и сборници; на множество рецензии и отзиви. Има осъществени 7 самостоятелни изложби и множество участия в общи международни изложби, биеналета и др. Автор е на илюстрации и графичен дизайн на художествена, научна и учебна литература, на фирмени знаци и визуална реклама. Номинации и награди 1986 – Награда за графика на национална изложба на художниците – учители. 1990 – Първа награда за графика, ОХИ “Човекът и изкуството” 1999 – Номинация за награда “Пловдив” за теоретичен принос в областта на теорията на изобразителното изкуство.

Владимир Пенев Владимир Пенев
Владимир Пенев е роден на 19 февруари 1956 г. в Димитровград. Единствен син е на поета Пеньо Пенев. През 1981 г. завършва живопис в класа на проф. Светлин Русев в Художествената академия в София. От същата година е член на Съюза на художниците. Работи в различни жанрове - фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Негово дело са и няколко стенописа. С творбите си Пенев участва в редица общи художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство по света: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина.
За художника Владимир Пенев през годините са писали редица от най-ярките майстори на четката и художествени критици. За него акад. Светлин Русев споделя: „Един художник, преминал през определения свят на реалното с душата на поет, докоснал със сърцето си неуловимото, се завръща в пластическото пространство през сиво-сребристи улици и брегове, в които душата на природата и човека се разхожда между съня и нежността в някакво свое време, без вчера, днес и утре – времето на вечността…“
Георги Георгиев Георги Георгиев
През 1993 година завършва специалност „Дърворезба“ в Художествената гимназия, Тетевен. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Скулптура“, в курса на проф. Величко Минеков. Магистърската си степен получава в Националната художествена академия, София, в курса на проф. Емил Попов.
Работи в областта на фигуралната композиция, използва класическите материали — камък, дърво, метал. Има множество самостоятелни изложби. Участва в редица международни симпозиуми, общи национални изложби, печели няколко скулптурни конкурса.
Сред най-значимите постижения в досегашната реализация на Георги са двете му участия в Китай през 2016 и 2017 г. на мащабни международни скулптурни форуми, в които той се представя по един изключително убедителен начин, като осъществява в бронз своите произведения във внушителни размери. "Когато видях фотосите на големите работи от Китай – разбрах, че насреща си имаме не само добър скулптор, но и алпинист, който вече може да преодолява всички върхове", коментира акад. Светлин Русев.
Данелина Косева Данелина Косева

Данелина Косева е завършила Художествена гимназия в Казанлък и Национална художествена академия "Николай Павлович"-София, специалност "Текстил", в класа на проф. Марин Върбанов. От 1989 г. е член на СБХ. Работи тъкан текстил-класическа техника и живопис върху естествена коприна-топъл батик. Преподавател е в НХГ "Димитър Добрович"-Сливен. От 1991 г. до 2003 г. участва във всички регионални и национални специализирани изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в София, Поморие, Сливен, Дряново, Трявна, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Свиленград, Несебър, Варна, и др. Има участие в колективна изложба в Норвегия. Нейни работи са притежание на частни галерии и лица от България, Англия, Франция, Италия, Бахрейн, Испания, Австралия и др. Носител е на първа награда за приложни изкуства на Деветата национална изложба на учителите-художници през 1986 г., на наградата за постижения в областта на изобразителното изкуство "Сирак Скитник"-Сливен през 2000 г. и на специална награда на "Лайтхауз арт център"-Палм бийч. Живее и работи в Сливен.

Доротея Комитска Доротея Комитска

Родена на 8.11.1963 година в град Габрово. Завършва интериорен дизайн в училище по изкуствата в гр. Трявна. След това фотография и полиграфия в София. Специализира Издателски системи и системи за компютърен дизайн в Център за следдипломна квалификация при ТУ-Габрово.
Талантът на художника и теоретичните познания, водят до създаване през 2003 година на собствена фирма за реклама , фотография, графичен и уеб дизайн. От тогава компанията , наречена " АртКом " , изпълнява успешно много рекламни проекти за известни български и чуждестранни фирми , работещи в различни отрасли - тъкани и облекла, бижутерия , медицина, хотелиерство, инфраструктурно строителство и т.н.
Реализирайки се в бизнес средата Доротея не спира да се занимава и с некомерсиално изкуство. Със собствен стил и уникална гледна точка тя създава творби, които излизат от общоприетите рамки, докосват дълбоки нива на човешката душа и водят зрителя до неоткрити места. Творческо признание получава на много изложби и конкурси.

Здравко Палазов Здравко Палазов

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност "Живопис" при проф. Добри Добрев. Още след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др. Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии.
Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Уилям Мередит, Ганчо Керечев, Иван Радоев, Дамян Дамянов, Любомир Левчев и др.
Здравко Палазов е един от експертите, участвали в създаването на Закона за културното наследство. Бил е директор на Художествената галерия в Смолян, като през този период дейността на галерията се характеризира с активно присъствие в културния живот на Смолян.

За Здравко Палазов големият български художник академик Светлин Русев казва:

Има автори, които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словестна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора. (…)
Като пластическа стилистика живописта на Здравко Палазов съчетава древните традиции на Изтока, ренесансовата чистота на формата с едно модерно разбиране за строежа на композицията на нейния вътрешен живот, изразен и постигнат чрез външната форма. Това е изкуство, преминало през личната опитност, която времето е натрупвало като въпроси и отговори за онзи път, по който всички минаваме, но не всички осъзнаваме като възможност, като част от изпитанията - утре да бъдем по-добри от днес. Известна истина е, че живописта е такава, какъвто е нейният автор. Живописта на Здраво Палазов е духовно красива, пластически обаятелна и нравствено съдържателна. Поучителна без да е назидателна - живопис, родена по законите на сърцето, живопис, която живее по законите на духа, изкуство със свое време и свое пространство във вселената на духа.

Иван Гранитски Иван Гранитски

Иван Гранитски (Иван Йорданов Димитров) е роден на 24 декември 1953 г. в София. Завършва журналистика в Софийския университет през 1979 година. Иван Гранитски е български журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио- и телевизионни канали, издател и обществен деец.

Редактор и заместник главен редактор на в. “Пулс” (1979 – 1985); заместник главен редактор на в. “Литературен фронт” (1985 – 1991); главен редактор на сп. “Черно и бяло” (1991 – 1992); генерален директор на БНТ (1995 – 1996). г.; директор на ИК “Христо Ботев” (1992 – 1995); собственик на издателство “Захарий Стоянов” (от 1997); главен редактор на списание “Везни”.

Автор на над 25 книги поезия, критика и публицистика, сред които: “Поезия и поетическо самосъзнание” (1982); “Марксовата полемика” (1984); “Време и художествени идеи” (1987); “Отвъден щурец” (1999) и др. 

Носител е на националната награда “Гео Милев” в Стара Загора (2009); Националната поетична награда “Иван Нивянин” на община Борован (2012); Националната литературна награда на името на Богомил Нонев за книгата “Внимателно бързайте” (2013); Национална литературна награда “Тодор Влайков” в Пирдоп (2015), Националната награда “Христо Г. Данов” (2016). Член на Съюза на българските писатели.

Кети Бозукова Кети Бозукова

Поет

Кети Бозукова е родена в град Сливен. Завършва Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков” в родния си град и висше образование в Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност право. Работи по специалността си - като прокурор, съдебен инспектор към Министерство на правосъдието и адвокат.
Първите и поетични опити са публикувани във в-к „Септемврийче”(1978г.). Публикувала стихотворения и разкази в списания и вестници в България, а нейни произведения са публикувани в Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Франция и Великобритания.

Член на Съюза на българските писатели.

Носител на награди от Яворовите дни в Поморие, Мелнишки вечери на поезията, на наградата за поезия „Николай Искъров” за 2008 г., награда „Кръстопът на музите”, София за 2010 г., награда от Национален поетически конкурс „Пролет моя, моя бяла пролет” 2017 г. и др.
Носител е на награда от фестивала „Петровденски конаци – 2011 г.” , гр.Кочани, Македония, където бе преведена книгата и „Сън по поръчка”.

Председател на читалище „Пенчо Славейков – 1921” гр.София от 2007г. до 2014г.
Кети Бозукова е главен секретар на Съюза на юристите в България и активен участник в дейността на Културния дом към Съюза на юристите в България. По нейна инициатива се организират Пролетен и Есенен салони на изкуствата, където свои творби представят юристи – поети, белетристи, художници.

Кети Бозукова има издадени 14 поетични книги и една в проза.

Марин Подмолов Марин Подмолов

Художник с изключително богат творчески диапазон и култура. Еднакво виртуозен в рисуването на фигурални композиции, стенописи, портрети, голи тела, натюрморти, пейзажи, гоблени, художествено пространствено оформление, плакати, запазени знаци, шрифтове и т.н. Независимо, че в живописта търсенията му варират от абстракция до поетичен реализъм и ортодоксални сюжети, творчеството му е много лично и лесно се разпознава.
Батикенкаустиката /смесена техника, лично негов патент/ - неръкотворния акварелен батик контрастира с категоричните цветни петна на енкаустиката и релефа. Подобно на пеене в катедрала, където детски гласчета звънтят и създават неповторима хармония до мощни мъжки баритони и баси, напомняйки неповторимата патина на времето.

Ето какво споделя художника: „В последните десетилетия виждам как пластичните изкуства си влияят и проникват едно в друго, като взаимно се обогатяват. Често в живописта срещаме пластика или графични приоми, а скулптурата ползва цветове. Като се замисля, това не е нещо ново. Достатъчно е да си припомним Египет или Древна Гърция. В същото време този „микс” на жанрове и стилове е тотален в изкуството като цяло – кино класиката в съвременните музикални клипове, живописта от всички епохи в киното. И колкото творците са по-информирани и талантливи, толкова художествения резултат е по-неочакван, задълбочен и значим.
Мечтая един ден елитен световен критик, разглеждайки картините ми, да познае, че съм живял на Балканите в края на 20-ти и началото на 21 век. Живописта, която съвместно правим със съпругата ми, ако беше музика би трябвало да се нарича мелодичен ортодоксален джаз – „Мадона”, „Време”. А в друго направление, общите ни работи ги определям като поетична, сюрреалистична абстракция – „Есен”, „Странни цветя”, „Торба с огън”. Често рисувам пейзажи, натюрморти, голи тела и композиции, които съвсем скромно определям като поетичен реализъм.”

Николай Янакиев Николай Янакиев

Николай Янакиев е единственият жив български художник, чиято картина е продадена на търг в „Кристис”.
Той е роден на 23 юни 1954 г. в Дупница. През 1973 година завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София. През 1981 година се дипломира в специалност Живопис на Националната художествена академия, в класа на проф. Светлин Русев. 
Николай Янакиев организира множество самостоятелни изложби, като предпочита да твори в България, но да излага навън. Негови платна са представяни в Берлин, Бремен, Ерфурт, Кьолн, Мюнхен, Рьодген, Флорстад, Франкфурт на Майн, Целен, Ню Йорк, Марж, Виена, Залцбург, Нойзидл ам Зее, Сан Пьолтен, Братислава, Рим, Витербо, Будапеща, Париж, Ла Валета, Варшава, Дамаск, Хелзинки, Рабат и др. Творби на Янакиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, частни сбирки и музейни колекции по цял свят.

Паруш Парушев Паруш Парушев

”Художник–визионер и импровизатор, Паруш Парушев в картините си разказва цветно за живота и спомените си, мечтите и желанията си. Като израснал покрай брега на река Дунав творец, той е приел за водещи определени пространствени принципи в пейзажите си. Но морето, неговият бряг и маринистиката като цяло му откриват още по-големи възможности – да развие емоционално-пространствените планове на пейзажа и колоритно да пресъздаде богатството на различните състояния на природата, т.е. да ѝ придаде характер и да я одухотвори.

Когато разглеждаме картините му, виждаме, че паралелно той развива различни сюжети от природния, градски и селски пейзаж. Последователно в живописта си той отстоява позицията на ония художници от миналото и настоящето, които се стремят да наложат облика на една национална, българска живопис.”, коментира за творчеството му Пламена Димитрова-Рачева.

Паруш Парушев е роден на 20 юни 1957 г. в гр. Полски Тръмбеш, Великотърновско. Начално обучение по класическа живопис получава в гр. Русе в ателието на Кирил Станчев, ученик на Никола Маринов. Завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. Г. Костов и проф. И. Бочев.

Парушев е член на Сдружението на художниците в гр. Русе и в гр. Варна. Има зад гърба си в над 15 самостоятелни и 13 общи изложби, участия в Бианалета и Национални худ. изложби. Картините му са притежание на частни и обществени колекции.

Сейфетин Шекеров - Сефо Сейфетин Шекеров - Сефо

Сейфетин Шекеров е роден 1971г. в гр. Сливен. Завършва Средно специално училище за приложни изкуства в гр. Сливен и Националната Художествена Академия за изящни изкуства в София.
Посещава ателието на Вежди Рашидов, с когото работят  съвместно  пет  години, а през  1998 г. се  дипломира  при  доц. Емил Попов.
Шекеров участва  в  Националната  изложба  по  случай "100 години Олимпийски комитет", в експозиции в Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Франция и др. Творби на Сейфетин Шекеров притежават колекционери и компании в България и в чужбина.
Негови произведения са монументът от бронз и камък  в  хотел "Империя" в Сливен и пластиката във фоайето на болница"Св Екатерина".

Пластичната изразителност на автора ни пренася в един твърде емоционален и прекрасен свят. При Сейфетин конете са великолепни същества, биковете са изпълнени със сила и ярост, а жените, тези нежни създания сътворяващи света, ни свързват с Космоса и Вселената. Косите, изразителността на телата и позите градят композиции, излъчващи изразната чувственост на твореца. 

Станислав Божанков Станислав Божанков

СTAНИСЛАВ БОЖАНКОВ е български художник. Роден е през 1966 г. в Кюстендил. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката.

МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЛОЖБИ, БИЕНАЛЕТА, ТРИЕНАЛЕТА и други: около 400 изложби – Филаделфия, Маастрихт, Варна, Toрoнто, Тайпе, Майданек, Краков, Уимбълдън, Ибиса, Бусан, Сеул, Ню Йорк, Канагава, Лодз, Пловдив, София, Белград, Любляна, Евора, Куала Ломпур, Тимишоара, Истанбул, Милано, Гуанлан, Болоня, Пиза, Клуж, Малборк, Гуанджоу, Джакарта, Люксембург, Шанхай и др. МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ И ГРАНТОВЕ; - 27 Международни и национални награди, отличия и дипломи. - 2003-Ню Йорк,“The Pollock-Krasner Foundation Grant”(живопис). - 2007-Ню ​​Йорк,“The Pollock-Krasner Foundation Grant”(графика и рисунка). - 2016-The 2016 American Art Awards (рисунка), LA, USA. - 2022-"GOLD LIST- Top Contemporary Artists of Today" – селекция на списание „Art Market Magazine“ за 2022г. - 2023 - First International Prize DONATELLO, Borghese Palace, Флоренция, Италия

ПРОИЗВЕДЕНИЯ В НАД 50 ПУБЛИЧНИ КОЛЕКЦИИ И МУЗЕИ в: Полша, България, Румъния, Белгия, Малайзия, Eгипет, САЩ, Тайван, Турция, Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Корея, Китай и др.

Христо Бозуков Христо Бозуков

Христо Бозуков е роден на 12 март, 1987 г.  в гр. Пловдив, България. През 2014 г. завършва бакалавър и магистър със специалност „Стенопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Авторът Христо Бозуков е на 35 години, но може да представи вече 10 години творчество и участие в над 80 общи и над 20 самостоятелни изложби, както и множество награди. Творчеството му е безгранично и оценено от почитателите на изкуството му в различни държави: България, Сърбия, Германия, Франция, Англия, Нидерландия, Швейцария, Испания, САЩ. Той претворява живота в истинското изкуство. Измислени вселени или истински светове, той ни дава избор, в зависимост от това, кое ни харесва повече. Христо Бозуков успява да долови магията на промяната и със своята вечна авантюристична индивидуалност да я притвори в платната. Понастоящем авторът живее и твори в Нидерландия, където преоткрива нови хоризонти.

 

Цвятко Сиромашки Цвятко Сиромашки

Скулпторът с международен профил - Цвятко Сиромашки вълнува със своите произведения, които одухотворяват материята. В творбите му героите - предмети се подчиняват на други закони — архитектурни, скулптурни и емоционални, както бюстът - „Министърът на цветята“ на швейцареца Люсиен Шевалас, паметника на архитект Йосиф Шнитер, маската на великия бас Борис Христов и още много други значими личности, допринесли с живота и делото си за разцвета на Пловдив и България.
Цвятко Сиромашки завършва Техникум по художествена обработка на камъка в Кунино, обл. Враца, където учениците получават професия „каменоделец“ или „художник – скулптор“. След това Цвятко Сиромашки продължава своето развитие в Художествената академия в Санкт Петербург, Русия. През 1979 година той се дипломира като магистър по скулптура в Националната художествена академия в София. Редица награди следват Цвятко Сиромашки по пътя му като наградата за скулптура в гранит на Международен симпозиум в Бодузо, Италия, награда „Пловдив“ и „Мечът Ромфея“, Пловдив и не на последно място бива удостоен с наградата за принос към българската култура и изкуство „ Златно перо“ през 2014 година. Авторът представя монументални творби, които се намират из цяла България, като “Духовната порта” в София и произведения, които са притежание на световноизвестни музеи - Пушкински музей в Москва и много др.

Чавдар Петров Чавдар Петров

Чавдар Петров е роден на 14 октоври 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. Завършва художествената гимназия в гр. Казанлък през 1974 г. През 1980 г. завършва живопис във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на СБХ от 1985 г. Художникът живее и работи в гр. Видин. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Видин, Пловдив, Париж и др. Участва в много колективни изложби в страната и в чужбина. През 1995 г. пребивава в ателиетата на “Cite des arts” в Париж.
Сред наградите на Чавдар Петров са II-ра награда за живопис „Човекът и трудът”, Габрово 1985 г.; II-ра награда за живопис – Международно биенале на хумора и сатирата, 1994 г.; награда за живопис от СБХ, София, 1995 г.; награда за живопис гр. Решица, Румъния, 1998 г.; награда за живопис на община Бургас „Приятели на морето”, 2010 г.
Творби на художника са притежание на НХГ и почти всички галерии в България, както и на частни колекционери у нас и в чужбина (Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания, колекция „Петер Людвиг”).